Lyhyt historiikki Kultasepänliike Uimolan
vuosista 1919-2010.

Kultaseppä Juho E. Silvast, perusti kultasepänpajan Kauhajoelle vuonna 1919. Varsinainen liike perustettiin Alavudelle 1920. Tuohon aikaan valmiiden jalometallituotteiden saanti oli erittäin vähäistä, joten suurin osa myytävistä koruista ja hopeaesineistä valmistettiin omassa verstaassa. Alavudella kultaseppiä oli töissä viisi. Alavuden liikkeessä suunniteltiin ja valmistettiin myös kansallispukujen koruja. Tuohon aikaan niillä olikin suuri kysyntä, sillä tuolloin jokaisella naisella oli juhlapukunaan kansallispuku.Alavuden ja Kuortaneen pukujen korut ovat Juho E. Silvastin ja Armi Klemetin suunnittelemat. Myös Juhon veli Isak Silvasti toimi kultaseppänä.

Uimolaksi sukunimi Silvast muuttui Kalevan riemunvuonna 1.7.1935 Alavudella. Elettiin suomalaisuuden aikaa. Ilmeisestinimi Uimola oli sukunimilistalla, josta voi valita uuden sukunimen.Juho Silvast poimi nimen, ja otti sen omakseen. Vuonna 1938 Silvastin perhe muutti Helsinkiin. Helsingissä Uimola toimi pelkästään kansallispukukoruja valmistavana pajana, kunnes sota lopetti kaiken metallin saannin ja toiminta oli jonkin aikaa pysähdyksissä.

Sodan jälkeen Juho Uimolaa veti Pohjanmaa jälleen puoleensa. Paluu Pohjanmaalle tapahtui Ilmajoelle. Siellä liike toimi muutaman vuoden, kunnes muutti Seinäjoelle vuonna 1943. Seinäjoella 1943 liike avattiin Puskantie 10:en. Rakennus jossa liike toimi on edelleen olemassa. Nykyisin talossa on kaiverrusalan liike. Noin kymmenen vuotta Uimola toimi em. osoitteessa. Keskuskatu 5:stä vapautui liiketilat, Juho Uimola ja tyttärensä Mirjam sekä miehensä Hugo Yli-Kivistö tarttuivat tilaisuuteen ja muuttivat yrityksen sinne. Tuolloinkin yrityksessä oli useita kulta- ja kelloseppiä. Valmistuspuoli oli vuosien varrella pienentynyt. Elettiin teollistumisen aikaa. Myös jalometallialalla.

50-luvulla alkoi syntyä yrityksiä jotka valmistivat sarjatuotantona koruja ja pöytähopeita. Toki tuonkaltaisia yrityksiä oli aiemminkin ollut, harvakseltaan. Mutta kun sodat olivat takanapäin ja ihmiset asettuneet aloilleen, ja yleisen vaurauden kasvaessa, oli tarve suuremmille kultasepänpajoille jotka pystyivät tyydyttämään kysyntää. Myös Uimola vastasi kysyntään, vaikka omavalmistus pieneni, yritys panosti myyntihenkilökuntaan. Uimolalla oli myös optiikkapuoli muutamia vuosia 50-luvulla.

60-luvun alussa tapahtui yrityksen ensimmäinen sukupolvenvaihdos. Juho Uimolan tytär, Mirjam Yli-Kivistö otti liikken haltuunsa. Tuolloin Mirjam suoritti myös kultasepäntutukinnon, toimittuaan liikkeessä jo yli kaksi vuosikymmentä. Vuosikymmenen lopulla, Mirjamin sairastuttua hetkellisesti juuri ennen vuoden tärkeintä sesonkia, joulua, Perheen tytär Aila Nuopponen meni ”tuuraamaan” äitiään hetkeksi. Kävi kuitenkin niin, että hetkestä muodostuikin elämänura Ailalle.

70-luku oli ja meni. Energiakriisi nosti myös jalometallien hintoja. Tuli jonkinlainen lama silloinkin. Lamasta, ties monennestako liikkeen historiassa, selvittiin.

Vuoden 1980 alussa tapahtui kaksi asiaa samoihin aikoihin. Liike muutti Keskuskatu 6:een, uusiin upeisiin tiloihin. Samalla seuraava sukupolvi astui vastuuseen toiminnasta. Aila Nuopponen otti toimitusjohtajan tehtävät hoitaakseen. 1983 Mirjam jäi ansaitulle eläkkeelle. Liikkeessä työskenteli tuolloin neljä henkilöä jotka hoitivat kaiken kultasepänliikken arkeen kuuluvan toimen. Yhtiöllä oli edelleen vuosikymmenen lopulle saakka oma kultaseppä palveluksessa. Vuosikymmenten saatossa palveluksessa ovat olleet mm. Tauno Luhta (perusti myös oman liikkeen Seinäjoelle), Yrjö Levä ( osti oman liikkeen Kauhavalta), Jaakko Maijala sekä Teijo Syrjälä.

90-luku alkoi siten että Ailan aviomies, Raimo Nuopponen siirtyi Ailan rinnalle hoitamaan liiikettä. Toukokuussa 1990 Uimola laajensi toimintaa ja osti Alavudelta kultasepänliikken. 1992 avattiin Seinäjoella Torikeskus. Uimola perusti sinne toisen myymälän. Vuonna 1993 liike muutti Kalevankatu 10:en. Liikkeellä oli siis kolme myymälää. Koko 90-luku oli varsin ”sekaista” jalometallialalla. Oli yrityksiä jotka ”myivät alennuksia” kelvotonta tavaraa, ja lopuksi yhteiskunnallisia velvollisuuksia ei hoidettu. Se oli vaikeaa aikaa liikkeille jotka tahtoivat tehdä kauppaa kunniallisesti, perinteistä hyvää kauppatapaa ja arvokkuutta noudattaen.

Vuosituhat vaihtui ! Ailan ja Raimon mielissä alkoi kypsyä ajatus liikkestä luopumisesta, koska perheen pojat olivat muuttaneet pääkaupunkiseudulle, jossa molemmilla oli jo omat työnsä, eivätkä innostuneet palaamaan Seinäjoelle jatkamaan liikettä. Olihan Aila varsinkin tehnyt jo mittavan uran yrityksen ruorissa. Vuonna 2004, oli ensimmäinen yhteydenotto yrityskaupan tiimoilta. Kauhavalainen Kultatähti Oy, oli kiinnostunut perinteikkään Uimolan mahdollisuuksista. Kauppaa hierottiin ja valmista tuli 12.5.2005. Tuolloin Kultasepänliike Uimolan liiketoiminta siirtyi kaupalla Minna ja Pekka Laitamäen Kultatähti Oy:lle. Kultatähti Oy, joka on tehnyt kello- ja kultakauppaa alkaen vuodesta 1990, Alahärmässä, Kauhavalla, Nurmossa ja Kauhajoella, osti maakunnan perinteikkäimmän ja Seinäjoen vanhimman yrityksen omakseen.

Vuonna 2010. 90-vuotta Kello- ja kultasepänliike Uimola on ollut merkittävä osa pohjalaista kello- ja kultakauppaa. Alan yrityksiä on noussut ja kaatunut. Uimolan pitkä historia velvoittaa meitä nykyisinä omistajina kunnioittamaan pitkää ja luottamuksellista yhteistyötä asiakkaittemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Perinteitä kunnioittaen, katsomme aina reilusti eteenpäin ja pyrimme huolehtimaan siitä että Uimola sekä yhtiömme muutkin liikket ovat ”Aina aikaansa edellä”. Yhtiömme Uimola ja Kultatähti-liikkeet työllistävät noin 15 henkeä. Toimimme Seinäjoella; kaksi liikettä, Kauhavalla sekä Kauhajoella. Yhtiöllämme on ollut verkkokauppa jo viisi vuotta.

Edellä kirjoitettu on koottu pääosin Aila ja Raimo Nuopposen muistelmista. Jos sinulla, arvoisa lukija, on jokin hieno yksityiskohta historian vuosilta, Ole hyvä ja anna meidän tietää. Voit kirjoittaa viestin uimola@kultatahti.fi . Voimme siten täydentää historian kirjoja.

Pekka Laitamäki
Kultasepänliike Uimola
Seinäjoki